Monday, 6 May 2013

PASCA #PRU 13 : MENELUSURI WAKTU......


Wujudkan Gabungan Kerjasama UMNO-PAS Sekat Kemaraan DAP - Hassan Ali

KUALA LUMPUR, 6 Mei (Bernama) -- Presiden JATI Datuk Dr. Hassan Ali, mencadangkan supaya usaha dibuat untuk mewujudkan gabungan kerjasama antara PAS dan UMNO sebagai langkah menyekat kemaraan DAP.

Beliau berkata keputusan Pilihanraya Umum ke-13 (PRU13) semalam sepatutnya membuka ruang lebih luas untuk diadakan perbincangan serius berhubung kerjasama antara kedua-dua parti itu.

"Sudah sampai masanya UMNO dan PAS melupakan sengketa lama untuk secara serius duduk merancang dan memikirkan agenda umat secara bersama demi perpaduan dan kebaikan ummah," katanya dalam kenyataan hari ini.

Keputusan PRU13 menyaksikan Barisan Nasional (BN) yang ditunjangi UMNO, kembali berkuasa setelah memenangi 133 kerusi Parlimen, diikuti DAP (38), PKR (30) dan PAS (21).

Hassan menarik perhatian berdasarkan keputusan pilihanraya itu, jelas kelihatan kehadiran PAS dalam pakatan rakyat hanya menguntungkan DAP, bukan sebaliknya.

Menurutnya, pengundi Melayu atas nama setiakawan pakatan rakyat memberi undi kepada DAP di Gelang Patah tetapi di kebanyakan tempat dengan minoriti Cina, keadaan serupa tidak berlaku dan menyebabkan calon PAS kecundang di kawasan-kawasan berkenaan.

"Atas dasar ini, bukankah munasabah untuk dilihat secara serius gabungan kerjasama antara PAS dan UMNO untuk menyekat kemaraan DAP," katanya.

Perebutan bagi kerusi parlimen Gelang Patah di Johor menyaksikan Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman dikalahkan Penasihat DAP Lim Kit Siang.

Hassan turut berkata kegagalan memperoleh mandat dua pertiga di pihak BN menunjukkan mungkin sudah sampainya BN dan Umno bermuhasabah untuk mengenal pasti dan memperbaiki segala kelemahan supaya selari dengan kehendak dan aspirasi majoriti pengundi dan penyokong mereka.

Sumber : BERNAMA

No comments:

Post a Comment